Kolesarjenje po Ljutomeru - osrčje Prlekije

Občina Ljutomer kot zelena destinacija vabi v osrčje čudovite Prlekije. Domača kulinarika, gostoljubni in dobrosrčni ljudje ter nepregledna žitna polja in vinogradi ponujajo doživetje pravega malega raja.

Kot zibelka konjereje, bogata s termalnimi vrelci, naravnimi lepotami, klopotci, štorkljami in bogatim kulturnim izročilom, Prlekija predstavlja pravi zaklad za odkrivanje novih doživetij tudi na kolesu.

Če nimate svojega kolesa, si ga lahko izposodite v sistemu Prleški bicikl ali v turističnoinformacijskem centru v Ljutomeru ali na Jeruzalemu.

Preko Mure ...

Pot vodi čez reko Muro, ki jo lahko prečkate na starodaven način – s Tinekovim brodom. V zavetju neokrnjene narave ob reki Muri vas pot pelje skozi prleške vasi, v katerih boste na obeh straneh ceste lahko še videli stare kmečke hiše in kmetije ter skozi naravni rezervat Babji ložič prispeli do mesta Ljutomer. 

Skozi mesto ...

Ljutomer se ponaša z bogato zgodovino, saj je bil pred 155 leti prav tukaj organiziran I. slovenski tabor, na katerem je zaživela zamisel o Zedinjeni Sloveniji. Tu so se odvile prve kasaške dirke na Slovenskem in ustanovljeno je bilo dirkalno društvo, prvo na slovenskih tleh in drugo v Evropi. V Ljutomeru je dr. Karol Grossmann posnel prvi slovenski filmski zapis, tukaj je bila odprta tudi prva samopostrežna trgovina v Sloveniji. Podrobnejšo zgodovino lahko spoznate ob ogledu muzejskih zbirk, ki se nahajajo v mestni hiši na Glavnem trgu. Tam najdete tudi vinoteko in lokalno trgovinico, ki ponuja izbor različnih spominkov. Sprehodite se lahko po Parku 1. slovenskega tabora in Parku generala Rudolfa Maistra, obiščete Muzej ljutomerski kasač in se preizkusite na lončarskem vretenu v Lončarstvu Žuman.

Dogajanje ...

Če Ljutomer obiščete v poletnih mesecih, lahko doživite mednarodni Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki je posvečen žanrskemu filmu, ponuja pa tudi vinski program z degustacijami različnih vrst tekmovalnega vina. V dneh festivala se vsakodnevno odvijajo koncerti, kinoprojekcije na prostem in različne predstave. Prvo soboto v avgustu pri nas lahko doživite pravo sejemsko vzdušje, saj se na Prleškem sejmu, ki v ospredje postavlja ponudbo domače in umetnostne obrti ter prleškega vina in kulinarike, predstavijo sejmarji iz celotne Slovenije. Tudi največji praznik vinogradnikov in vinarjev martinovo pri nas že tradicionalno obeležimo s krstom mošta, tržnico in večerno veselico. Pomemben del življenjskega utripa v Prlekiji so že od nekdaj kasaške dirke, katerih utrip je še vedno mogoče doživeti na domačem hipodromu. Kasaški klub Ljutomer namreč letno priredi več dirk z mednarodno udeležbo.

Na Jeruzalem ...

Iz Ljutomera se med vinogradi vije pot proti Jeruzalemu, biseru naših goric, ki s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, ob kateri uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami, s katerih se ponuja pogled na tri dežele, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, ter romarsko cerkvico, upravičeno nosi ime nebeški kraj. Jeruzalem je najprepoznavnejši simbol širšega prleškega vinskega območja in je kraj navdiha za vse obiskovalce, ki iščejo sprostitev in oddih ob pokušanju žlahtnih prleških vin in domače kulinarike. V vinoteki na Jeruzalemu, ki se nahaja v okviru Turističnoinformacijskega centra Jeruzalem ter stoji ob cerkvi žalostne Matere božje in Dvorcu Jeruzalem, lahko vino, ki ga boste poskusili, vzamete tudi domov. Z odlično prleško kapljico vam bodo postregli tudi domači vinarji, ki  jih najdete ob poti.

Razvajanje ...

Po celodnevnem kolesarju prija tudi čas za sprostitev utrujenih mišic. Številne domače nastanitve vas vabijo, da preizkusite njihovo ponudbo, v Biotermah Mala Nedelja pa vas čaka termalni vodni park, ki poleg hotelskih nastanitev ponuja tudi glamping v vilah in šotorih.

Vabljeni v Prlekijo!