Pravo kolesarsko doživetje se začne v Murski Soboti

Pavilijon Expano ob Soboškem jezeru, dvorec Rakičan, grajsko poslopje sredi parka v Murski Soboti, nedaleč vstran pa Trg zmage in evangeličanska cerkev, ter brod na reki Muri.

Naštete so le nekatere od zgodovinskih in naravnih točk, ki jih ponuja kolesarjenje po Mestni občini Murska Sobota. Kolesarske poti so urejene in po zahtevnostni stopnji namenjene tako družinskemu kakor športnemu kolesarjenju. Če svojega kolesa nimate, si ga lahko izposodite v sistemu Soboški biciklin ali v Turistično informacijskih centrih v paviljonu Expano ali na Slovenski ulici v Murski Soboti.

Od Expana do središča Murske Sobote

Vašo kolesarsko dogodivščino po Mestni občini Murska Sobota torej začnite sredi prekmurske ravnice ob paviljonu Expano. Preden boste tam zajahali eno od mnogih koles, ki so na voljo tudi za izposojo, vas vabimo, da vstopite v paviljon. Pravijo mu Vrata v Pomurje, saj je v njem na domiseln, inovativen in interaktiven način predstavljeno Pomurje v malem.

Pot naj vas nato vodi v samo središče regije, v Mursko Soboto. Poslovili se boste od pogleda na široka pomurska polja, nad katerimi se tako pogosto dvigajo jutranje meglice in nad njimi krožijo štorklje, ter najprej uzrli kip svetega Nikolaja, ki je zavetnik mesta. Stoji v bližini istoimenske katoliške cerkve. Tam je tudi sedež škofije.

Čeprav je bila Slovenska ulica pred nedavnim obnovljena, pridih starega dela mesta ni izginil. Še vedno je to prostor, kjer zgodovinske hiše zrejo na pestra ulična kulturna, zabavna in kulinarična dogajanja. Na sredini ulice sta Turistično informacijski center in Hranilnica prekmurskih dobrot, ki ju upravlja Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Na koncu ulice sta hotel Zvezda, kjer so z balkona leta 1919 razglasili Mursko republiko, in Trg zmage s spomenikom iz leta 1945 v čast in slavo zmagovalcev 2. svetovne vojne. Z evangeličansko cerkvijo se začenja drevored, ki je poimenovan po začetniku reformacije Martinu Luthru. Vodi do grajskega poslopja. V njem ima sedež Pomurski muzej Murska Sobota.

Poleg gradu še dvorec, čez Muro pa vozi brod

Če želite poleg gradu videti še dvorec, potem morate po kolesarski stezi v Rakičan. Tamkajšnje poslopje se kot postojanka v listinah omenja že v 15. stoletju. Mogočni dvorec ima konjušnico, kjer je na voljo ježa. Obdaja ga dobro ohranjen angleški park, ki je prava sprostitev za telo in duha.

V Mursko Soboto se iz Rakičana vrnite po severni strani. Peljite mimo nakupovalnega centra v smeri zahoda. Ko bo na tabli ob cesti pisalo Markišavci, priporočamo obisk šunkarne. Tam so znani kot zaščitniki blagovne znamke Diši po Prekmurju. Skozi Polano, Černelavce in romsko naselje Pušča boste prikolesarili do vasi Krog. Na reki Muri je brod, ki s prekmurskega pluje na prleški breg.

Če vam moči niso pošle

Skozi Bakovce se vrnite do paviljona Expano. Naredite še krog okoli jezera. Tisti, ki niste porabili vse energije med kolesarjenjem, boste preizkusili motorične sposobnosti v tamkajšnjem gibalnem parku.

Predlagana pot je dolga okoli 30 kilometrov. In čeprav se ne sliši veliko, je ob njej toliko znamenitosti, ki se prepletajo s kulinaričnimi in drugimi doživetji, da boste morebiti zanjo potrebovali tudi kakšen dan več. Vse podrobne informacije o kolesarskih poteh, znamenitostih in turističnih ponudnikih boste dobili tudi v soboškem Turistično informacijskem centru.