Kolesarska pot

Čemaževa pot

Pot
Asfalt
Dolžina
20 km
Cesta
100 %
Zahtevnost
1 / 5

Opis poti

Čemaževa pot, dolga približno 23 km, je idealna izbira za družine in ljubitelje nedeljskega kolesarjenja. Pot poteka skozi ravninski del Apaške doline, kar omogoča prijetno vožnjo. V nekaj primerih se Čemaževa pot preseka s glavno cesto, zato je potrebna posebna previdnost pri prečkanju. Druga polovica poti se izogne glavni cesti in vas popelje po južni strani občine. Makadamska pot se pogosto vije med polji in travniki, ustvarjajoč prijetno kolesarsko doživetje.

Čemaževa pot se začne v Zgornjem Konjišču ob reki Muri in nadaljuje proti Spodnjemu Konjišču, preko žepovskih travnikov med polji in gozdnimi zaplatami.

Po približno petih kilometrih sledite ostrim ovinkom proti reki Muri in pridete do kolesarsko-pohodniškega mostu v Črncih. Tam se lahko okrepčate in uživate ob valovanju Mure. Nato se pot nadaljuje proti Apačam, središču občine, kjer je veliko zanimivih znamenitosti, ki jih ne smete spregledati. Od tu se znova obrnete proti Črncem.

Nato boste prišli do ravninske vasice Mahovci na jugozahodu in vasi Žepovci na zahodu, kjer se lahko spočijete in občudujete slopasto znamenje iz leta 1609.

Pot se nadaljuje skozi vasi Žiberci, Drobtinci in Stogovci. Čeprav pot ni zahtevna, boste rahlo utrujeni in zadovoljni. Po vrnitvi skozi vas Podgorje, si ogledate kamnito slopasto znamenje s kipom sv. Pavla iz leta 1682 in kužno znamenje, tudi iz leta 1682.

Čemaževa pot se zaključi v Zgornjem Konjišču.

Kolesarjenje poteka na relaciji: Zgornje Konjišče – Spodnje Konjišče – Črnci – Apače – Mahovci – Žepovci – Žiberci – Drobtinci – Stogovci – Podgorje – Zgornje Konjišče