Kolesarska pot

Dolinska pot

Pot
Asfalt
Dolžina
55 km
Cesta
100 %
Zahtevnost
2 / 5

Opis poti

Začetek kolesarskega podviga po ravninski poti dolinske pokrajine je v Lendavi, ki ponuja vroče termalne kopeli in 800-letno tradicijo. Ne pozabite se razvajati in uživati v čarih Lendavskih goric. Posebej, če imate radi okušanje, ne prezrite njihove čudovite vinske poti, ki vam bodo omogočile razvajanje z odličnimi lokalnimi vini in spoznavanje bogate vinogradniške tradicije tega območja. Nadaljujte do naselja Dolga vas, nekoč srca rimske postojanke Halicanum, zdaj dom največjega judovskega pokopališča v Sloveniji, in naprej do slikovitega Dobrovnika, z velikimi ulicami in barvitimi fasadami. Kraj je še vedno živahen, tako kot v daljni zgodovini, ko je bil prizorišče sejmov.

Slovenska in madžarska kultura se prepletata na vsakem koraku. Obvezno obiščite rastlinjak orhidej, če imate radi tropsko lepoto. Južno od naselja Bukovica se lahko ustavite pri Bukovniškem jezeru, ki je znano po svojih močnih energijskih točkah.

Poslušajte govorico domačinov, ki se razlikuje od vasi do vasi. Pot nadaljujte proti naselju Turnišče, sredi Dolinskega, z zgodovino segajočo v 13. stoletje. Naselje je postalo trg in pridobilo mestne pravice v 16. stoletju, kar je pripomoglo k razvoju obrti, kot so čevljarstvo, krojaštvo, mlinarstvo in kovaštvo. Turnišče ima bogato sakralno zgodovino, s poudarkom na cerkvi Marije Pod logom, ki se prvič omenja leta 1267. Pot nadaljujte do Velike Polane, znane kot »Evropska vas štorkelj«; verjetno boste uzrli elegantne bele ptice. To je tudi rojstno mesto pisatelja Miška Kranjca, ki je v svojih delih ljubeče opisoval svoj dom. Obiščite še delujoči Copekov mlin, pristen primerek etnološke dediščine. Nadaljujte do Male Polane, iz katere se lahko zapeljete nazaj v Lendavo, kjer ste začeli svojo pustolovščino.

Ravninska pokrajina, varnost, redek promet ter možnosti postanka in dodatnih aktivnosti naredijo to pot primerno tudi za družine.

Kolesarjenje poteka na relaciji: Lendava/Lendva – Trimlini – Petišovci – Benice – Pince-Marof – Pince – Dolina pri Lendavi – Čentiba – Lendavske Gorice – Lendava/Lendva – Dolga Vas – Mostje – Genterovci – Kamovci – Dobrovnik/Dobronak – Turnišče – Nedelica – Brezovica – Velika Polana – Mala Polana – Lendava/Lendva.