Kolesarska pot

Pot starega Hrasta

Pot
Asfalt
Dolžina
35 km
Cesta
100 %
Zahtevnost
4 / 5

Opis poti

Pot starega hrasta omogoča globlje razumevanje prostora in časa, naravnih ciklov ter odkrivanje naravnih čudes. Priporočamo jo bolje pripravljenim kolesarjem, saj se v nekaterih delih dviguje tudi za več kot 12 %. Pot sledi stranskim asfaltiranim in makadamskim cestam ter se izogne glavni cesti, kjer je sicer malo prometa, a previdnost je vedno priporočljiva. Pot ob Muri je razmeroma težka, saj je peščena in primerna za bolj avanturistične duše.

Pot starega hrasta pričnete v Zgornjem Konjišču ob reki Muri, od koder vas vodi proti Spodnjemu Konjišču. Nato nadaljujete preko žepovskih travnikov, obdanih s polji in listnatim gozdom. Po približno treh kilometrih se približate reki Muri, prečkate mrtvico v Mihovcih in nadaljujete do kolesarsko-pohodniškega mostu v Črncih, kjer si lahko privoščite počitek in okrepitev. Tu imate tudi možnost izbire drugih označenih poti območja Očeta panonskih hrastov ali pa lahko ostanete zvesti poti starega hrasta in nadaljujete ob Muri proti vzhodu, da obiščete vas Lutverci.

V Lutvercih prečkate glavno cesto in pot nadaljujete proti jugu. Nedaleč od vasi je čudovit ribnik, primeren za piknike in ribolov. Od tod se pomaknete še naprej proti jugu in poteka mimo vasi Plitvica. Nato se obrnete zahodno in se peljete ob gozdovih in hribih, kjer srečate še vasi Lešane, Nasova in Janhova. Na severu teh vasi boste opazili gozdnato območje Arda, ostanek panonskega pragozda in pomembno zatočišče za divje živali.

Celoten južni del Poti starega hrasta je posejan s kapelicami, križi in kužnimi znamenji, kar ustvarja prav posebno vzdušje. Ko prispete do vasi Grabe, se začne nekoliko zahtevnejši vzpon, ki pa vas bo nagradil s čudovitimi panoramskimi pogledi na Pogledu in Vratjem Vrhu, ki segajo daleč preko meja Slovenije. Po poti se boste vrnili na začetno točko ob reki Muri v Zgornjem Konjišču po približno petintridesetih kilometrih potovanja.

Kolesarjenje poteka na relaciji: Zgornje Konjišče – Spodnje Konjišče – mrtvica Mihovci – Črnci – Lutverci – Plitvica – Lešane – Nasova – Janhova – Arda – Grabe – Pogled – Vratji Vrh - Zgornje Konjišče