5 edinstvenih doživetij s 5 digitaliziranimi objekti kulturne dediščine v osrčju Pomurja

Pomurje je odslej mogoče spoznati tudi s pomočjo digitalne tehnologije.

Pomurje je odslej mogoče spoznati tudi s pomočjo digitalne tehnologije. TIC Moravske Toplice v vlogi vodilnega partnerja projekta Digikul, ki vsebinsko zaobjema digitalno inoviranje pomurske kulturne dediščine s sodelovanjem petih pomurskih občin, predstavlja pet doživetij in digitaliziranih enot kulturne dediščine s svojo zgodbo v osrčju Pomurja. Gre za novo ustvarjena in s sodobnimi digitalnimi tehnologijami in orodji podprta ter obogatena unikatna doživetja, ki na inovativen način predstavljajo edinstveno zgodbo regije in dopolnjujejo turistično popotovanje po Pomurju; od Radencev, Murske Sobote, Moravskih Toplic, Lendave do Jeruzalema.

Kam po inovativna in digitalno podkrepljena popotovanju po Pomurju?

S pravljičnimi bitji s pomočjo tehnologije virtualne resničnosti (VR) obiščite vrelce mineralne vode v Radencih in spoznajte digitaliziran zdraviliški vrelec, se sprehodite po parku in okusite zdravilno mineralno vodo.

V raziskovalnem duhu pobegnite na prav poseben način iz središča Murske Sobote in se prelevite v male in velike raziskovalce. Novakovo dediščino obiskovalec lahko doživi s pomočjo VR tehnologije, ki je digitalni turistični vodič po Novakovih delih.

Prepustite se toku zgodovine in odkrivajte bogata zgodovinska dejstva, ki jih ohranja romanska rotunda v Selu (v bližini Moravskih Toplic), kjer je predstavitev srednjeveške cerkve dopolnjena s tehnologijo navidezne resničnosti (AR) na tabličnem računalniku, ki obiskovalca na slikovit način vodi po freskah in na zanimiv način predstavi njihov pomen in zgodovinsko ozadje. Okrepčajte se s templjarskim čajem in vrhunsko kulinariko, sokovi in vini območja.

Igrivost vam daje veter v jadra, zato je že čas, da poletite na krilih radovednosti na drugi konec Slovenije proti digitalno vizualiziranemu Lendavskemu gradu s prikazom gradnje po fazah, kjer vas prevzame zgodba o bronu. Postopek izdelave in odlivanja bronastih skulptur od zasnove do končnega produkta je prikazan na digitalnih zaslonih.

Nato pa že hitite proti osrčju Prlekije, na Jeruzalem, kjer s pomočjo virtualne resničnosti (VR) skozi stoletja spoznavate Cerkev Žalostne Matere Božje. Nato vas vonj prleške gibanice ponese med vinograde in se predate doživetju trgatve v vseh letnih časih, globoko vdihnete med razgledi in se za trenutek ustavite v zavedanju lepote prepleta vseh teh novih doživetij in izkustev.