Pomurje

Pomurje je s soncem obsijana pokrajina ob reki Muri, ki obsega Prlekijo, del Štajerske in Prekmurje ter se iz rečnih in potočnih območij ravenskega sveta povzpne v pogozdene hribe Goričkega z vinorodnimi Lendavskimi goricami in v prav tako z vinsko trto posejane Slovenske gorice z jeruzalemskimi vinogradi v Prlekiji. Medtem ko se lahko v nižinskem delu sprostite v številnih termah z izviri termalnih voda, vam znajo domačini na vinorodnih pobočjih počitek popestriti z nepozabnimi doživetji ob dobri kapljici, kulinaričnih dobrotah in glasbenih tonih domačih »band«, ob tem pa vas bodo razvajali še panoramski pogledi na terase vinogradov, zidanice in cerkvene zvonike.

Pomurje ni samo Mura, gibanica, šunka, Kreslin in štorklja. Pomurje je stičišče različnih kultur, ver in etničnih skupin, saj je tudi dom Romov in madžarske manjšine; je krajina, začinjena z avstrijskimi, ogrskimi in slovanskimi vplivi sosednjih držav. Kulturno dediščino boste tukaj odkrivali v majhnih mestih in vaseh, v dih jemajoči lepoti narave, ki v svojem objemu ziba zgodovinsko dediščino, ter v jezikovnih skupinah, ki se danes kažejo v mnoštvu narečij.

V Pomurju se naravna, kulturna in zgodovinska dediščina med sabo prepletajo že stoletja. Tukajšnja mesteca, vasice in od vrveža oddaljeni kraji varujejo spomin na preteklost in tradicijo, ki je marsikje že utonila v pozabo. Spoznajte odprto panonsko dušo in se preizkusite v izdelovanju sveže gline, žganju v peči in pletenju košar!