Ideje za izlet

Tako zveni Pomurje

Ena pokrajina, pet narečij.

Neskončne ravnice, polni okusi in pristni ljudje. Na kaj pa vi pomislite, ko vas povabimo po Pomurju? Morda na »čarno« Muro, ki povezuje Prekmurje in Prlekijo v eno, srčno regijo. Na bogato tradicijo, ki še danes živi v vsakdanu domačinov. Pa na vesela srečanja! Ob dobri hrani in še boljšem vinu. Na blagodejno naravo daleč od urbanega hitenja, cest in hrupa. Tudi na toplo sonce, ki tu tako pogosto razvaja ravnine in gričevja. Na narečja, ki se včasih zdijo kot čisto svoj jezik. In na toplino, gostoljubje in preprostost ljudi, ki jih govorijo.

Vse to je doma na bregovih Mure. Zato vabljeni na potep po Pomurju. Tokrat na potep, kjer spoznate različna narečja. Uživajte ob spoznavanju novih, tudi »žmetnih« besed.

Goričko narečje

Ko vas na Goričkem povabijo v »ižo«, da si spočijete, vam hitijo postreči žlahtno kapljico in domačo prekmursko šunko, vas bodo osupnile »rejči«, ki bodo zvenele ravno toliko slovenske kot madžarske ali nemške. A ne glede na podobnost, eno je prav gotovo: goričko narečje je polno topline.

Deli na facebook Deli na twitter