Ideje za izlet

To zimo kuhamo: DÖDOLI

Če kaj, potem v pokrajini ob Muri morate poskusiti krompirjevo jed, ki je privlačna po okusu in imenu: dödoli. Postrežejo vam jih v številnih pomurskih restavracijah.

Dödoli so stara prekmurska specialiteta, sila podobna krompirjevim žgancem. Poznavalci pravijo, da v pravih dödolih ni nobenih grudic moke ali krompirja, kar je tista ključna podrobnost, ki jih razlikuje od žgancev. Zato je zelo pomembno, da zmes zelo dobro premešamo.

"Dödoli so odlična alternativa sodobnim industrijskim prilogam, lahko jih postrežemo tudi kot glavno jed in začinimo s smetano, ocvirki ali kakšno lastno omako. Lahko naredimo tudi različico, da jih na koncu popečemo, kot na primer pečeno polento," pove Matej Fišer, avtor knjige Tradicionalna prekmurska kuharica.Fišer je zbral tradicionalne recepte, jih popisal in fotografsko opremil na precej netradicionalen, a izjemno privlačen način.

Sestavine:

  • 1.000 g krompirja
  • 750 g ostre pšenične moke
  • voda
  • 1 žlica soli

Priprava:

Krompir olupimo in ga razrežemo na koščke, ki jih stresemo v večji lonec – takšnega, ki ga lahko damo med bedra. Prelijemo z vodo, tako da je krompir v celoti prekrit. Vodo solimo, zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 30 minut. V lonec vsujemo še moko, tako da na gladini naredi nekakšen pokrov. Tega nekajkrat prebodemo z zadnjim delom kuhalnice. Moko in krompir kuhamo še približno 10 do 15 min. Lonec odstavimo in počasi prelijemo vodo v kozico. Nekaj vode naj ostane v loncu s krompirjem in moko. Še topel krompir in moko začnemo s kuhalnico mešati. Lonec damo med bedra in mešamo. Mešamo in mešamo. Tako dolgo, da se moka in krompir spojita in dobimo zmes brez grudic. Ko že mislimo, da nam je uspelo, smo šele na polovici. Mešamo še naprej, dokler zmes ne postane trdna, a vseeno lepljiva. Dödole polagamo na krožnik z vilico ali z žlico naredimo nekakšne žličnike.

Ob dödolih lahko postrežete Cigansko pečenko. Recept zanjo najdete v knjigi Tradicionalna prekmurska kuharica, ki jo lahko kupite tudi v Regijskem TIC-u Expano NA EXPANO.

Deli na facebook Deli na twitter